Mi a coaching?

4+1 hasonlat történetekből!

Amikor valakinek azt mondom, hogy coach vagyok, szinte biztos, hogy a következő kérdése az lesz, hogy az mi. Ha pedig nem, akkor is kérdő tekintettel néz, hogy mégis mit akarok ezzel mondani. Ilyenkor pedig viszonylag hosszabb magyarázásba kezdek, hasonlatokat használok, arról beszélek, hogy nekem milyen érzés, amikor engem coacholnak, miben segített nekem… Csakhogy a monológom végére a kérdéző ugyanolyan homályban legyen, mint mielőtt elkezdtem.

 

A coachingot nem lehet elmondani. Annyi mindent magába foglal, annyifajta technika van, és ahogy a mondás tartja, senki se coachol úgy, ahogy én coacholok! És valószínűleg még azt sem tudnám elmondani, hogy én hogy coacholok. A legtöbben ilyenkor előveszik a gyémántcsiszoló, a képkeretező, és a serpa hasonlatot, amik szuperek, mert mind valamilyen aspektusát világítják meg a dolognak, mégsem érzem teljesnek ezeket.

 

Mint olyasvalaki, aki az asztal mindkét oldalán szokott ülni: coacholó, és coacholt, úgy döntöttem, hogy egyszer s mindenkorra pontot teszek a kérdés végére, és megtalálom azokat a hasonlatokat, amik számomra a legkielégítőbbek és érthetőbbek. Mivel azt gondolom, hogy az életünk egy hatalmas narratíva, ami sok kis történetből áll össze, és nem tudok kibújni a könyvmoly szerepemből sem, ezért olyan történetekhez hasonlítom a coachingot, amiket Te is ismerhetsz.

 

A coaching olyan, mint…

1. …a CSÚCSHATÁS (LIMITLESS) című filmben/könyvben, amikor a főszereplő bevesz egy MDT tablettát. Kivéve persze a függőséget és a mellékhatásokat. A saját jó tulajdonságaid, képességeid felerősödnek, a legjobbat tudod magadból kihozni. Tudod mit kell tenned, és képes is vagy rá.

2. … a HARRY POTTERben a Felix Felicis bevétele. Érzed, hogy képes vagy megtenni azt, amit meg kell tenned, és tudod is, hogy hogyan fogod az elérni. Mintha minden csak jól sikerülhetne, olyan biztosan haladsz a célod felé.

3. …ahogy a FLASHt edzi Harrison Wells. Spoilerek nélkül: Wells kerekesszékben van ő maga tehát képtelen azokra a dolgokra, amikre a Flash, mégis ahogy támogatja, Barry egyre több és nagyobb dolgokra képes, Dr. Wells csak a legjobbat hozza ki belőle, hogy aztán később Barry már Wells nélkül is képes legyen magát tovább fejleszteni.

4. …amikor egy útitárs (kompanion) a KI VAGY DOKI?-ban (DOCTOR WHO) először meglátja a Tardist, és megjegyzi, hogy belül nagyobb. A coach is megmutatja, hogy sokkal több rejlik benned, mint amennyit akár mások, akár te látsz magadból. Aztán az, amikor a Doktor megkérdezi, hogy az összes idő és hely közül hova szeretnél menni, a lehetőségek pontosan úgy tárulnak fel előtted is.

+1. …mint amikor AZ ÚR SÖTÉT ANYAGAI trilógiában Lyra leolvassa az alethiométert. A sok korábban érthetetlen dologból összeáll egy világos, értelmezhető, a következő lépéseket tartalmazó megoldás.

Te milyen történethez tudnád hasonlítani a coachingot? Ha bővebben olvasnál a coachingról, akkor ITT megteheted!

Ha megjött a kedved egy coaching beszélgetéshez, akkor az alábbi gombra kattintva tudsz időpontot foglalni!