Az önbecsülés 6 alappillére

Nathaniel Branden Six Pillars of Self-Esteem (Az önbecsülés hat pillére) című könyve nagy hatással volt rám. Hatalmas lökést adott nekem abban, hogy hogyan tudom megerősíteni az önbecsülésem. Na, de mi is az az önbecsülés tulajdonképpen? Szeretném nektek kicsit összefoglalni a könyvet, hátha ti is kedved kaptok az elolvasásához, de legalább kicsit tisztába teszi, hogy miről is van szó! 🙂

Mi az önbecsülés?

Az önbecsülés egy elég népszerű kifejezés, sokat használjuk a mindennapokban, de ez nem jelenti azt, hogy értjük is. Az önbizalom szinonímájaként használjuk, pedig nem az.

Az önbecsülés az a meggyőződés, hogy alkalmasak vagyunk az életre és annak körülményeire. Magabiztosság abban, hogy helyesen gondolkozunk, képesek vagyunk szembenézni az élet kihívásaival és jogunk van a sikerhez és a boldogsághoz. Az öröm abban, akik vagyunk.

Minél erősebb bennünk ez a meggyőződés, annál inkább úgy fogok cselekedni, és minél inkább aszerint cselekszünk, annál inkább megerősödik bennünk ez a meggyőződés. Így tehát ez egy öngerjesztő, vagy éppen önleépítő folyamat. Vagy nevezhetjük önbeteljesítő próféciának is. Ha én tisztelem magam, más is tisztelni fog – ez is ide tartozik.

Az önbecsülés implicit elvárásokat támaszt, hogy mi lehetséges és megfelelő számunkra számunkra, és gyakorlatilag ez az, ami a tetteinket motiválja. Ez határozza meg, hogy hogyan élünk, a viszounkat a valósághoz, hogy mennyire vagyunk racionálisak, rugalmasak, kreatívak, nyitottak a változásra.

Branden szerint az önbecsülésnek 6 alappillére van, ezek a következők:

A 6 pillér

1) tudatos élet

Tisztában vagy azzal, amit látsz és amit tudsz és ennek megfelelően cselekszel. A tudásod iránt érzett felelősség, amit tettekre fordítassz.

2) önelfogadás

Értékeled és tiszteled magad. Elfogadod (és megtapasztalod) hogy azt gondolod, amit gondolsz, az érzed, amit érzel, vágysz arra, amire vágysz, megtetted, amit megtettél, és az vagy, aki vagy. Ezeket megtapasztalod minden önmegtagadás és kibúvó nélkül. Nem azt jelenti, hogy szeretned is kell ezeket, azonban az elfogadás segít fókuszáltabbá válni, hogy változtatni tudj a nem tetsző dolgokon.

3) felelősségvállalás magadért

Elismered, hogy felelős vagy a vágyaid eléréséért, a választásaidért és a tetteidért. A tudatossági szintedért, amit a munkádba és a kapcsolataidba beleviszel, a másokkal való viselkedésedért, az időbeosztásodért, a személyes boldogságodért, azoknak az értékeknek a kiválasztásáért, amik szerint élsz, és az önbecsülésed növeléséért.

4) asszertivitás

Tiszteled az akaratod, a szükségleteid és az értékeid, és keresed a megfelelő kifejezésüket a valóságban. Kiállsz az értékeidért, és aktív cselekvő vagy, hogy ezeket érvényre juttasd. Az a tudat, hogy az életed hozzád tartozik, így nem azért élsz, hogy mások elvárásaihoz felnőj és azoknak megfelelj.

5) céllal élni

Arra használod az erőforrásaidat, hogy egy adott cél felé haladj. Nem bízol mindent az eshetőségre, mert van egy mércéd, amihez mérhetnéd, hogy mi éri meg és mi nem, hogy belevágj. A külső erők nem dobálnak ide-oda, mert képes vagy a saját utat kijelölni. Az életre nem reagálsz, hanem pedig proaktív módon állsz hozzá.

6) személyes integritás/hitelesség

A tetteid tükrözik a szavaidat és gondolataidat. Azoknak ideáloknak, meggyőződéseknek, elveknek, hiedelmeknek és viselkedésnek a beépítése az életedbe, amik megegyeznek az értékrendeddel. Hogy csinálod azokat a dolgokat, amiket szeretsz, és elkerülöd azokat, amikkel nem értesz egyet.

Ha érdekel az eredeti könyv:
Amazon: https://goo.gl/1iVsfq
Audible (hangoskönyv): https://goo.gl/jvaXaP
Moly.hu: https://goo.gl/UdSvtv

7 napos online önbecsülés tréning

Ára: 499 Ft

Egy héten keresztül minden nap kapsz tőlem egy e-mailt néhány feladattal, kérdéssel. Ha foglalkozol velük, már azzal növeled az önbecsülésed, hiszen gondolataidnak, értékeidnek megfelelően cselekszel!